Hoe kan ik mijn radiator ontluchten?

Radiator ontluchten is iets wat je het beste jaarlijks kunt doen. De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie. Ook voorkom je zo dat je cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Het ontluchten van de leidingen en radiatoren is niet moeilijk. Je hebt in principe geen vakman nodig om dit te doen. Als je de onderstaande stappen volgt, moet het goed komen.

Radiator ontluchten: stap voor stap uitleg

  1. Zet alle radiatoren in huis open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken (langer als je een grote woning hebt). Zo wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.
  2. Zet de thermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
  3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Heb je een digitaal display? Dan mag de stekker in het stopcontact blijven zitten.
  4. Wacht minimaal 10 minuten voordat je begint met de radiator ontluchten.
  5. Begin met het radiator ontluchten op het laagste punt in je woning. Om de radiator te ontluchten heb je een speciaal sleuteltje nodig waarmee je het ontluchtingsventiel open draait. Dit ventiel bevindt zich doorgaans aan de zijkant, bovenin de radiator (lucht is immers lichter dan water, dus stijgt op).
  6. Draai het ventiel open (met een vocht absorberende doek erbij) en draai direct dicht zodra er water uitkomt. Let op: het water in het cv-systeem is donkerbruin tot zwart. Ligt er een vloer die gevoelig is voor water en vlekken? Zorg dan dat je deze goed afdekt.
  7. Herhaal deze stappen bij de volgende radiatoren. Werk van de benedenverdieping naar de zolder toe.
  8. Als je alle radiatoren hebt gehad, moet het expansievat nog worden ontlucht. Dit is het grote (meestal rode) vat naast je cv-ketel. Deze ontlucht je op dezelfde manier als de radiatoren. Vergeet de ventielen op de hoogste punten van je leidingen niet.
  9. Is alles ontlucht? Stop dan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. De cv-ketel zal weer gaan verwarmen en warm water door de leidingen pompen. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is. Dit kun je aflezen op de manometer (drukmeter) op je cv-ketel. Bij moderne cv-ketels kun je dit aflezen op een digitaal display. Let op: de vereiste waterdruk kan verschillen per merk en type cv-ketel.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies